Færgelejet ved Næs Sund
Udskriv denne side...
Klik for større billede...
Færgelejet ved Næs Sund på Generalstabens kort 1882.
Næs Sund færgested har mere end 1000 år på bagen, men først i begyndelsen af 1900-tallet fi k færgeriet den form, vi møder i dag. Færgeanlægget med embedsboliger, færgegård og færge udgør en helhed, som er bevaringsværdig. Færgelejet ligger for foden af et mindre bakkedrag, og kysten er lav og jævn. Et naturligt sted for en færgeforbindelse til Sydthy. Færgen over Næs Sund var, som andre steder på Mors, en rofærge.

rem til begyndelsen af 1800-tallet snørklede vejene til færgen sig hen over heden fra landsby til landsby, men fra 1808 begyndte arbejdet med den hovedlandevej, som kom til at skære næsten direkte mellem Nykøbing og færgen ved Næs Sund. I Karby drejer den skarpt og løber fra kirken ud over halvøen Næs til færgestedet. Dette vejstykke ligger på en højderyg, Aarbjerg, der tidligere har været endnu smallere end i dag, idet Næs Vig tidligere skar sig fra syd helt ind til vejen. Vejen fortsætter lige over Næs til skrænten ved sundet, hvor den atter svinger vinkelret og går ned til strandengen og færgelejet. Færgelejet blev bygget i 1868, efter at områdets beboere og de rejsende længe havde klaget over, at de skulle bæres ud til færgen på færgefolkenes rygge. Postvæsnet overtog driften af færgen i 1919, men trak sig ud i 1950, og et selskab med de berørte kommuner trådte til.

Kulturmiljø færgelejet ved Næs Sund 1:10.000.
På nordøstsiden af vejen, umiddelbart inden færgelejet, ligger der tre bygninger. Den inderste er den gamle Næs Sund kro. Den blev opført i 1800-tallet, men nedlagt i 1911. Mellem kroen og færgelejet lod Postvæsnet i 1924 opføre to huse, tegnet af arkitekt Hack Kampmann, som boliger for færgens mandskab. De blev solgt i 1980 til private boligformål.

De to embedsboliger er harmoniske og klare i formen med pudsede facader og store tagfl ader med halvvalm og profi lerede gesimsbånd. Bygningerne har endnu de oprindelige, tyndt opsprossede, hvidmalede vinduer. De fremtræder velholdte. Halvøen er forholdsvis tyndt bebygget med få gårde på lige linjer langs højderyggene og langs landevejen ned til færgelejet.

Klik for større billede...
Klik for større billede...
Klik for større billede...
Rofærgen ved Næs Sund, ca. 1919. I baggrunden ses færgekroen med avlsbygninger.
Begge huse hørte til færgeriet. De er tegnet af Hack
Kampmann.
Fra færgelejet er der uhindret udsigt til Sydthys kyster.