Sillerslev
Udskriv denne side...
Klik for større billede...
Sillerslev på Generalstabens kort 1882.
Sillerslevs udvikling hænger sammen med fiskeriet. Havnen er derfor vigtig for forståelsen af området. Det er den eneste fi skerihavn uden for Nykøbing, og dens tilblivelse skyldes i høj grad fi skernes stædige kamp op gennem 1950’erne. I dag præges området af de mange sommerhuse ved Sillerslevøre.

Havnens historie er udtryk for den vilje, fiskerne i Sillerslev lagde for dagen i kampen for at eksistere. I løbet af 1800-årene steg befolkningstallet kraftigt – også i denne egn. Dette faldt sammen med den tidlige overgang til selveje. Der blev udstykket mange husmandssteder, måske for mange og for små. Husmændene kunne ikke leve af jorden, derfor slog de sig på fiskeri. Der blev fisket fra stranden, og bådene lå for svaj. I dårligt vejr var der risiko for havari, og om vinteren måtte bådene på land. Allerede i 1930’erne blev der gjort forsøg på at få bygget en havn, men først i 1952 kom det til realiteter. Da gik fiskerne selv i gang med at omdanne den gamle tørvegrav Romerdam til havnebassin. Kysten kom i fare, og udgravningen blev stoppet af myndighederne. Det meste af landet fulgte med i fiskernes kamp. Først i 1959 lykkedes det at få bygget vestre mole, og resten af havnen fulgte efter i 1972. Siden er fjordfiskeriet løbet ind i krise, men der er stadig en mindre fiskeflåde i Sillerslev.

Kulturmiljø Sillerslev 1:10.000.

På havnen er der en varieret bebyggelse. Bådelaugets bjælkehytte, farvestrålende skure på række, en bedding, større barakbygninger samt en nyere, blåpudset sommerrestaurant. På den vestlige havnemole ligger et par boder, hvorfra der er blevet solgt fi sk. I udkanten af havneområdet, for foden af skrænten, ligger den tidligere købmandsbutik.

Øst for Sillerslev ligger et større sommerhusområde. Blandt sommerhusene ligger en del ældre huse, og et af dem er den gamle færgegård, som er det synlige spor efter færgeoverfarten til Nymølle i Salling. Færgegården, der er opført i begyndelsen af 1800-tallet, er istandsat og fremtræder original. Færgeforbindelsen kan spores til 1500-tallet. Rofærgen tilhørte dengang herremanden på Spøttrup.

Landsbyen Sillerslevs bebyggelse er koncentreret på den ene side af vejforløbet mod nord, hvor bebyggelsen ligger tæt i en blanding af gårde og huse. En mere åben bebyggelse ligger langs vejen mod Sønderby. Ud til Havnevej ligger en bebyggelse, som markerer vejforløbet ned til havnen.

De dominerende landskabstræk består af det store, flade område fra Sillerslevøre til Sillerslev Kær og Ørding Kær. Desuden er havskrænten markant, ved havnen er den meget tydelig.

 

Klik for større billede...
Klik for større billede...
Klik for større billede...
På den vestlige havnemole er der boder, hvorfra fi skerne tidligere solgte deres fangster.
Sillerslev Havns bygninger skildrer først og fremmest fi skernes behov. Her er huse og skure i en nyttig blanding. Rækken af farvestrålende skure er typisk for det selvgroede miljø.
Færgegården havde krostue. Færgen forbandt Sillerslevøre
med Nymølle i Salling (landingsstedet kan pejles på
den gamle teglværksskorsten på fjordens sydside).