Algade
Udskriv denne side...
Klik for større billede...
Algade på Generalstabens kort 1882.
1850’erne var en fremgangstid uden lige for de forretningsdrivende i Nykøbing. I den periode tog husene i Algade den form, som vi ser i dag. Algade, som vi møder den i dag, er bygningsmæssigt præget af perioden 1890-1925, historicismen kalder man den også. Algade strækker sig fra Rådhustorvet til Lilletorv og berører omtrent midtvejs Kirketorvet. Lilletorv og Kirketorv er byens ældste torve. Gadens forløb er som i middelalderen, og op gennem tiden blev den byens fineste gade. Her lå de største gårde, og her boede de mest velstående familier. De gode år i 1850’erne afspejles stadig i et vist omfang i gadens bygninger. Eksempler er Algade 1, 10 og 9, og man skal kigge op på facaderne for at fi nde periodens typiske træk ved byggeriet – stor enkelhed, klare linjer, dannebrogsvinduer, enkle dekorationer, pudsede og kalkede mure.

Klik for større billede...
Klik for større billede...
Klik for større billede...
Udsigt ad Havnegade til havnen.
Algades løb mod Vestergade afslører det kurvede forløb
og terrænets fald.

Algade set mod Kirketorvet, 1906. Det andet hus på højre hånd er “Clemenshus” med det nye fortov udenfor, på venstre
side er det andet hus med spir “Petersborg”.

Da disse huse blev bygget, markerede de en stor ændring i Algade, idet alle huse på det tidspunkt var i en etage. De nye toetagers lagde man meget mærke til. I perioden 1890-1925 blev der bygget i flere etager, også fl ere end to. Solidt byggeri i røde sten pyntet op med formbrændte sten med ornamenter, murede fl ader i mønstre, flerfarvede glaserede sten, tårne og spir, balkoner, gitterværk, baldakiner o.s.v. I nederste etage blev isat butiksruder. I baggårdene blev pakhusene opført i røde sten i fl ere etager, og der blev også plads til håndværkere i baghusene.

Kirkeholmen er det eneste højtliggende område i det gamle Nykøbing. Her lå allerede, før byen blev grundlagt, en kirke fra 1100-tallet. Omkring kirken blev der fortrinsvis bygget huse knyttet til kirken (latinskolen, præstegården, klokkerbolig og hospitalet). I slutningen af 1800-tallet blev der bygget ny kirke, og det er den, som udgør områdets samlende element i dag. Der blev gjort forsøg med gågade allerede ved byjubilæet i 1949, men der skulle gå mange år, før forsøget blev omsat i praksis. Indtil da var fortovene smalle, og de handlende trak derfor butiksfacaderne ind i bygningernes stueetager. Facaderne blev fyldt med skilte og baldakiner i 1950-1970, så den nederste del af husene ikke længere hang sammen med den øverste. Da gågaden blev anlagt, blev der hængt plasticflag op for at hindre de gående i at kigge på andet end varerne. Den udvikling er vendt i løbet af 1990’erne. Bygningerne kommer langsomt til at hænge sammen igen fra sokkel til tagryg.

Kulturmiljø Algade 1:6.000.